Toiminnan taloudellisuus
Toiminnan taloudellisuudelle ei asetettu tavoitearvoja vuodelle 2018. Taloudellisuus parani merkittävästi alkoholiluvissa, johtuen alkoholilain muutoksesta. Tilanteen ennakoidaan palautuvan vuonna 2019 vuoden 2017 tasolle. Taloudellisuus parani myös kanteluissa ja sosiaali- ja terveydenhuollon luvissa. Kanteluiden käsittelyn resursseista yli 80 % kohdistui sosiaali- ja terveydenhuollon kanteluihin. Sosiaali- ja terveydenhuollon lupien kustannuksiin sisältyvät lupien käsittelyn kustannusten lisäksi ilmoituksenvaraisten asioiden, sekä itsenäisten ammatinharjoittajien toiminnan rekisteröimisen kustannukset.
Ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisissa asioissa taloudellisuuden tunnusluku heikkeni, jota selittää suurelta osin suoritteiden kpl-määrän lasku. Taloudellisuuden kehitystä selittävät pääpiirteissään samat asiat, kuin tuottavuuden kehitystäkin (ks. kappale 1.4.1 Toiminnan tuottavuus). (Taulukko 1.4.2.)
Työajan jakautuminen ja toiminnan kustannukset
Kuvioissa 1.4.1. – 1.4.4 esitetään sijaissuureina työajan ja kustannusten jakautumiset toiminnoittain ja substanssitehtävittäin. Työaikajakaumat sisältävät aktiivisen työajan osuuden ja toimintojen kustannuksiin on vyörytetty yhteiskustannukset.
Ohjaukseen ja valvontaan kohdistuneiden resurssien vähenemistä selitti pääosin työsuojelun asiakas- ja viranomaisaloitteeseen valvontaan kohdistuneen työajan väheneminen. Työsuojeluvalvonnan osuus ohjauksen ja valvonnan resurssikäytöstä oli n. 65 %. Sivistystoimen, ympäristöterveydenhuollon, elinkeinoasioiden ja sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen ohjauksen ja valvonnan yhteenlaskettu resurssien käyttö oli hieman kasvanut edelliseen vuoteen verrattuna. (Kuvio 1.4.1., 1.4.2., 1.4.3. ja 1.4.4.)